Kesät ovat televisiomielessä kamalia. Kaikki hyvät sarjat ovat tauolla ja paras mitä voi toivoa on joku hikinen uusintakierros Frendeistä. MUTTA! Suureksi ilokseni eräs suosikkiohjelmistani, Penn & Teller: Bullshit!, pyörii nyt uusin jaksoin. Sarja on humoristinen asiaohjelma, jossa arvostellaan väkevin sanoin mm. näennäistieteitä, typeriä lakeja ja ilmiöitä. Pääsin tänään katselemaan pari viikkoa sitten Jenkkilässä esitetyn jakson, jonka aiheena on pikaruoka. Jakson nimestä jo päätteli aika paljon sisällöstä: Penn ja Teller eivät suoraan puoltaisi pikaruokaa, mutta olisivat pikaruoan pakkokieltoa vastaan. Arvaus osui oikeaan.

Jakson aihe oli itselleni erityinen. Suomessakin on ollut puhetta kovemmasta pikaruoan verotuksesta ja karkkiautomaattien poistamisesta kouluista ja muustakin ruokaholhouksesta. Minua on aina ärsyttänyt ajatus, että joutuisin maksamaan kovempia veroja ruoastani tai olemaan ilman karkkia sen takia, että joku kuvittelee tietävänsä mikä on minulle hyvä. Jakso oli kanssani samaa mieltä. Se korosti ihmisen omaa oikeutta saada päättää ravinnostaan ja halveksui ihmisiä, jotka haluavat saada vapautta rajoittavia lakeja mukaan pikaruokamaailmaan. Jaksossa kuvattiin koe, jossa ihmisille syötettiin pikaruoka-annos, minkä jälkeen heitä pyydettiin arvioimaan annoksen kalorimäärä. Koehenkilöt arvasivat kalorimäärän oikein tai jopa yläkanttiin silloin, kun heille kerrottiin ruoan olevan pikaruokaa. Vaikka koe oli suppea, se vihjaa siitä että ihminen kyllä tietää mitä suuhunsa laittaa. Ei hän kuvittele saavansa terveellistä. Hän tiedostaa riskit ja on hyväksyy ne. Ihmetyttää miksi valtion pitää änkeä ruokapöytiimme ja kehitellä "peloteveroa". Ei kovempi verotus saa ihmistä lopettamaan pikaruoan syömistä, ei, se saa vain ärsyyntymään ja maksamaan lisää. Verotuksen pitäisi aina lähteä tarpeesta rahoittaa syntyviä kuluja, joita voisivat tässä tapauksessa olla esim. liikalihavuudesta syntyneet sairaanhoitokustannukset, mutta edes se ei riittäisi perustelemaan pikaruoan veronnoston tarvetta.

Jakso pisti miettimään entistäkin enemmän pikaruokamaailmaa, mikä taitaa olla hyvän jakson määritelmä. Viihdyttävä oli myös koehenkilöille tehty ruokatesti, vaikka samankaltainen nähtiinkin jo kolmannen tuotantokauden päätösjaksossa, jossa "gourmet"-ruokia sokkotestattiin.